Televisie en computer
(1950 - heden)
In dit tijdvak staat de wederopbouwperiode na twee wereldoorlogen centraal. Groeiende welvaart en technologische ontwikkelingen zorgden voor veranderingen in de samenleving. Er was veel werk en te weinig arbeiders. Buitenlanders werden gevraagd hier te komen werken. Velen bleven hier wonen, waardoor de multiculturele samenleving groeide. Door verbeterde reisopties en communicatie kwam de wereld nog dichterbij. Ook de dekolonisatie speelde een rol.
Als in 1953 bij een stormvloed Zeeland en West-Brabant getroffen worden, zijn het Halsteren en Lepelstraat die daar veel last van hebben. Opnieuw is er opvang nodig en deze wordt in Bergen op Zoom gevonden. 5000 vluchtelingen voor het water, vinden daar onderdak. De opbouw van de overstroomde gebieden, het Deltaplan, maar ook de sloop van ‘oude’ delen van onze stad zijn erg ingrijpend. Stichting Stadsherstel (1971) brengt hier gelukkig verandering in. Toch zijn heel wat ‘beroemde’ gebouwen verdwenen. De stad groeide door. Eerst met wijk Oost, wijk Meilust en de Tuinwijk, later met wijk De Bergse Plaat. Alle nieuwbouw brengt ook een groei aan voorzieningen met zich mee, waaronder scholen. Op dit moment (2025) groeit wijk de Markiezaten nog steeds. Midden in de stad staan helaas steeds meer winkels leeg, mede door de corona pandemie in 2020.
Sint Josephkerk
In 1913 werd aan het Joorenplein de Sint Josephkerk gebouwd. Deze kerk is in de plaats gekomen van het Smitskerkje in de St. Josephstraat, dat eind 19e eeuw gebouwd was als tijdelijke kerk. De nieuwe Sint Josephkerk is een creatie van architect Jan Stuijt. Op het kleine pleintje voor de kerk verscheen een grote fontein die later plaats moest maken voor het Heilig Hartbeeld. Dat staat er nu nog. In de Tweede Wereldoorlog viel er vlakbij een V1 bom op de brandweerkazerne in de Van de Rijtstraat. Hierdoor stortte een deel van de toren in. Na de oorlog werd de toren wel weer opgeknapt, maar bleef 10 meter lager. Van 1960 tot 1967 was kapelaan Ooijens pastoor van deze kerk. Hij was oprichter van de Maria Ommegang en ‘loopt’ nog jaarlijks mee in deze stoet.
Steeds minder mensen bezoeken een kerk. In 1970 werd besloten om de Sint Josephkerk te sluiten en te slopen. In 1972 laat men de toren neerstorten, maar het Heilig Hartbeeld bleef netjes op zijn plek staan. De glas in loodramen, gemaakt door Joan Colette, kun je nog terugzien in de Sint Gertrudiskerk aan de Grote Markt. Op de plaats waar de kerk was, is nu een grote parkeerplaats voor auto’s en fietsen.
Weet jij waar die grote fontein is gebleven? Hij staat nog in de stad, maar waar?
Bron: West-Brabants Archief
Bevrijdingsmonument
Net voor de bevrijding van onze stad in, stroomde in oktober 1944 de stad vol met vluchtelingen. Deze mensen kwamen uit Woensdrecht en Hoogerheide en waren op de vlucht vanwege de bombardementen op hun dorpen. Deze mensen waren de wanhoop nabij.
Het Bevrijdingsmonument in Bergen op Zoom is opgericht ter nagedachtenis aan alle burgers van de stad, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het herinnert ook aan de bevrijding van de stad op 27 oktober 1944. Het monument is onthuld op 27 oktober 1955 en staat aan de Arnoldus Asselbergsstraat, vlakbij het Anton van Duinkerkenpark.
Het Bevrijdingsmonument stelt een vrouw voor, met haar armen naar de hemel geheven. Heb je gezien dat ze aan haar armen een gebroken boei heeft? Ze is dus vrij. Bij haar voeten staat een kindje dat naar haar opkijkt. De uitgestrekte armen doen je ook denken aan de wanhoop die mensen voelden in de Tweede Wereldoorlog. Het beeld is bedacht en gemaakt door Nicolaas van der Kreek.
Bron: Werkgroep Jeugd
Welvaart
Een welvarend land wordt ook wel een rijk land genoemd. De meeste inwoners van zo’n land hebben het goed en kunnen bijvoorbeeld een huis kopen, een auto rijden en op vakantie gaan. Welvaart betekent dat er weinig schaarste is. Schaarse middelen zijn middelen die niet oneindig beschikbaar zijn en waar een prijs tegenover staat. Voorbeelden van schaarse middelen zijn olie, gas, grondstoffen, water, kleding en voedsel. In dit tijdvak konden mensen steeds meer en steeds vaker luxe artikelen kopen, zoals bijvoorbeeld (mobiele) telefoons, radio’s, grote televisies of verre vakantiereizen maken. De welvaart is dus toegenomen.
Het thema welvaart kun je zien in een raam in de raadszaal van het oude Stadhuis van Bergen op Zoom. In 1928 ontwierp Hans Basart voor deze raadszaal drie glas-in-loodramen: “Het Markiezaat”, “De Stad” en “Vrede en Welvaart”. De welvaart wordt uitgebeeld door de onderwerpen ijzerconstructie, ijzergieterij, asperges, zout, spiritus, kreeft en vis. Rond 1928 werd in deze sectoren veel geld verdiend.
Bron: Werkgroep Jeugd