Gevangenpoort

Dit is de naam die de poort pas later kreeg, in het begin heette deze poort Onser Vrouwen Poorte, beter bekend als Lievevrouwepoort. Hij kreeg die eerste naam omdat er vlakbij in de Lievevrouwestraat een Mariakapel was gebouwd. Eind 15e eeuw groeide het havengebied haven en werden daar nieuwe stadspoorten en stadsmuren aangelegd. De Lievevrouwepoort was geen echte stadspoort met verdedigingsfunctie meer. De poort werd steeds vaker gebruikt om gevangenen op te sluiten, het werd een gevangenis; de Gevangenpoort.

De twee grijze torens aan de buitenzijde zijn gebouwd in de 13e eeuw, dus toen Bergen op Zoom nog maar net een stad was. De poort was eigendom van de Heer van Bergen. Door de eeuwen zijn er wel verbouwingen geweest o.a. vanwege een ontsnapping in 1492, slecht onderhoud in 1524, een storm in 1612 én een brand in 1613.Ook werd aan de kant van de Lievevrouwestraat nog een stuk aangebouwd. Hier woonde de gevangenenbewaker met zijn gezin.

De Gevangenpoort bleef gevangenis tot 1931. Van 1932 tot 1960 was het een museum en van 1961 tot 1975 kon je – als kind – daar boeken lenen in de jeugdbibliotheek. Vanaf 1975 tot 2014 was het in gebruik als werk- en tentoonstellingsruimte voor In den Scherminckel, een archeologie organisatie. Vanaf 2015 hoort het bij museum Het Markiezenhof. Nu kun je het monument de Gevangenpoort bezoeken en een rondleiding krijgen door stadsgidsen. Of je kunt zelf proberen om te ontsnappen uit de escape-room!

Bron: West-Brabants Archief