Stoomtram
Voor de stoomtram werd gebruik gemaakt van de paardentram. In 1882 werd een trambaan aangelegd tussen Bergen op Zoom en Tholen. Deze verbinding werd, vooral in het begin, gebruikt voor het vervoer van suikerbieten. In 1887 werd de lijn verlengd vanuit Bergen op Zoom richting Antwerpen.
Later vond ook personenvervoer plaats. In die tijd had je tussen Bergen op Zoom en Tholen nog geen brugverbinding (pas in 1928!). Tot die tijd was er een overgang met een veerpont.
Haltes waren er bij Halsteren en in Bergen op Zoom. De tramlijn liep dwars over de Grote Markt naar het station. Op weg naar Antwerpen waren er haltes in Hoogerheide, Calfven en Ossendrecht. Bij de grens met België had je de halte Kabeljauw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de grensovergang bij Kabeljauw gesloten. Deze halte werd toen een keerpunt voor de trams. Vanaf 1934 verdwenen bijna alle tramlijnen uit Noord-Brabant, dus ook deze lijn Antwerpen-Bergen op Zoom-Tholen. Het personenvervoer werd, eigenlijk al vanaf 1927, overgenomen door de bus. Toen heette de maatschappij BBA, tegenwoordig verzorgen de bussen nog steeds de verbinding onder de naam “Bravo”.
Bron: West-Brabants Archief (BOZ001020650)