Gildes
Met de opkomst en groei van de steden groeide ook de noodzaak om de stad te beschermen. Tegenwoordig hebben we politie en zo nodig het leger om ons te beschermen, maar in die tijd moesten de ‘Poorters’ (inwoners van een stad) zichzelf beschermen. Hiervoor werden er Schuttersgildes opgericht. Bergen op Zoom had ‘voetbooggildes’ en ‘handbooggildes’. Zij moesten de stadsmuren en de inwoners beschermen tegen indringers. Nu hebben we weer het Sint Sebastiaangilde dat jaarlijks schietwedstrijden houdt.
Samenwerken was toen ook al een stuk handiger dan alles in je eentje. Je kon elkaar helpen, versterken en beter handel voeren. Samen ben je immers sterk. Handels(werk)lieden richtten daarom ook gildes op, zoals het ‘bakkersgilde’, ‘vissersgilde’, ‘schildersgilde’. Regels van het gilde werden beschreven in een zogenaamde ‘keur’.
Zelfs de toneelspelers en dichters hadden een gilde; De Rederijkerskamer. Dit gilde werd bekend onder de naam De Vreugdebloem en organiseerde naast allerlei feesten ook de ‘Kruisommegang’ (voorloper Maria Ommegang) en de Carnavalsfeesten (voorloper Vastenavend). Je kon pas lid worden van zo’n gilde als je eerst een paar jaar leerknaap/knecht/gezel was geweest en daarna als examen een ‘meesterstuk’ kon maken. Dan werd je gildemeester.
Bron: Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom